Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów
12 kwietnia 2007, 15:25Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.
U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych
18 czerwca 2013, 09:34Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.
Scharakteryzowanie zapachu śmierci ułatwi pracę ratowników
9 lutego 2016, 12:33Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Sydney scharakteryzowali zmiany zapachu ciała zmarłych ludzi w ciągu 72 godzin od zgonu. Mają nadzieję, że dzięki temu będzie można lepiej kierować poszukiwaniami na obszarach katastrof, kierując odpowiednie psy w odpowiednie miejsca.
Przełomowe badania nad dyskami twardymi
17 maja 2007, 13:48Międzynarodowy zespół fizyków dokonał przełomowego eksperymentu, który w przyszłości może posłużyć do zbudowania urządzeń mających zastąpić współczesne dyski twarde. Guido Meier z uniwersytetu w Hamburgu i jego współpracownicy użyli nanosekundowych impulsów elektrycznych do przesuwania domen magnetycznych z prędkością 110 metrów na sekundę.
Aktywność genów z leukocytów wskaże na przyczynę gorączki
16 lipca 2013, 10:15U dzieci z gorączką bez żadnych innych objawów trudno stwierdzić, czy to infekcja wirusowa, która sama przejdzie, czy zakażenie bakteriami, przy którym należałoby podać antybiotyki. By rozwiązać ten problem, naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona zaproponowali test o bardzo dużej (90-proc.) trafności, bazujący na profilowaniu aktywności genów z białych krwinek.
Tkaniny z czasów królów Salomona i Dawida
26 lutego 2016, 14:03W izraelskiej dolinie Arabah znajdują się słynne "kopalnie króla Salomona". To starożytne kopalnie miedzi w Timnie. Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie odnaleźli tam bogatą kolekcję tkanin. To pierwsze tekstylia datowane na epokę królów Dawida i Salomona.
Goryle bon ton podczas jedzenia
24 czerwca 2007, 09:55Naukowcy z Londyńskiego Stowarzyszenia Zoologicznego obserwowali zachowanie goryli podczas jedzenia i stwierdzili, że ich maniery są co najmniej nienaganne. Naczelne te korzystają np. z dużych liści jak z serwetek, którymi po spożyciu czegoś brudzącego wycierają sobie twarz i palce.
Ostatnie przygotowania do misji marsjańskiej
6 sierpnia 2013, 12:17NASA przygotowuje się do kolejnej misji marsjańskiej. W ubiegłym piątek do Kennedy Spce Center na Florydzie przybył satelita MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Urządzenie umieszczono w cleanroomie, gdzie przechodzi ostatnie przygotowania. Specjaliści przeprowadzą szczegółowe testy i dostarczą paliwo do pojazdu
Bakteryjna nanotechnologia bije ludzką na głowę
25 marca 2016, 10:59Odkryte przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Michigan bakteryjne włókna białkowe (pilusy) przewodzą ładunki elektryczne z prędkością wystarczającą do zasilania nanotechnologii wyprodukowanych przez ludzi.
Okulary Lennona na aukcji
17 lipca 2007, 11:44W brytyjskim serwisie aukcyjnym 991.com pojawił się niezwykły przedmiot. Na sprzedaż zostały wystawione okulary przeciwsłoneczne Johna Lennona, które zapoczątkowały modę na tzw. lenonki. Podobno już w tej chwili osiągnęły one cenę 1,5 miliona dolarów.